Ana içeriğe atla

Çocuklarınıza Kendi İşlerini Yapmaları İçin Fırsat Verin

     


Özellikle 0-6 yaş arasında ki çocuklar özgüvenlerinin gelişmesi için kritik dönemdir. Bu dönem onlara yapabileceğimiz en büyük iyilik onlara sabır göstermek. Onların birtakım işleri bir yetişkinle aynı sürede beklenemez. Çocuğumuza ihtiyacı olan süreyi verip sabırla beklemeyiz. Üstünü yavaş yavaş çıkarıp yavaş yavaş giyinmesini sabırla beklemeliyiz. Büyük bir sabırla. Aceleci bir tavırla elinden alıp giydirmeyecek kadar sabırla. 

Bu dönemde kendi işlerini yapmaları onlara başarı duygusunu tatmasını sağlayacaktır. Onlar için ceketini yardımsız giyebilmek bir koşuyu birinci tamamlamaktır. O yüzden kendi işlerini kendileri yaptığında onlara "Bravo şampiyon" demekte hiç bir sakınca yok!

     
"Onların sizin rehberliğinize ihtiyacı var, işlerini sizin yapmanıza değil!"

      


     Çocuğunuzun kendi başladığı işi, kendinin tamamlaması çok önemlidir. Kendi işini yapmayı öğrenen çocuk; özgüveni yüksek, kendiyle barışık bir birey olacaktır. Çocuğun kendinin başladığı işin, yetişkin tarafından bitirilmesi onun için yetersizlik duygusunu tatması olacaktır. Bu kapsamda bireysel olarak ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ortam düzeni büyük önem kazanıyor. Ortam düzenlemelerinde çocuğumuzun kendi işini kendisinin yapabileceği şekilde düzenlemek önemlidir. Özellikle çocuğumuzun eşyalarını kendi toplayabilmesi için odasında ki çekmeceler, askılar, dolaplar  onun boyuna uygun olmalı. Çocuğun özbakım becerilerini kazanabilmesinde lavobalarda çocukların suya, sabuna, diş fırçasına rahatlıkla ulaşabilmeleri önemlidir. 

"Onların sevgi dolu bahçıvanları olabilmek."


Çocuklarımıza tertip, düzen, temizlik gibi kavramlar küçük yaşlardan itibaren kazandırılabilir. Ancak zorlama, sert tutumla kazandırılmaya çalışılan davranışların, çocuk tarafından içselleştirilmesi mümkün değildir. Oyunsal süreçler, model olma izlenilebilecek etkili yolların başında geliyor. Bu kazanımlar çocuğa sağlıklı bir gelişim süreci sağlayacağı gibi ileriki yaşamında onun için olumlu özellikleri olarak karşımıza çıkacaktır. Unutulmamalıdır ki bu dönemde onun için ekeceğimiz küçücük tohumlar onun gelecekte meyvelerini yiyeceği kocaman bir ağaca dönüşecektir. Sert tutum, yetersizlik duygusu ile bu küçük ağaçların dallarını baltalamamak gerekir. Onların sevgi dolu bahçıvanı olabilmeliyiz.