Ana içeriğe atla

Kızı Yakında Görme Yetisini Kaybedecek Bir Annenin Hikayesi


Catrina Frost, kızı Cailee’nin bebekken çekilen fotoğraflarına baktığında göz bebeklerinden birinin merkezin dışında olduğunu görür.

Cailee’nin abisi, birkaç yıl önce çok önemli görme sorunlarıyla doğmuştu. Bu yüzden dört çocuk annesi Catrina, kızı için sadece gereğinden fazla temkinli olduğunu düşündü. Ancak daha sonra bir görme testi Cailee’nin gözlerinde gerçekten de bazı sorunlar olduğunu ortaya çıkardı. Ağır miyoptu ve bir gözü ile beyni arasında ki bağlantı düzgün bir şekilde çalışmadığı için o gözün işlevini azaltan bir göz tembelliği oluşmuştu.


Bunu söyleyen doktoruydu. Fakat Catrina "Annelik içgüdülerim daha fazlasının olduğunu söylüyordu." diyor. Bunun üzerine başka bir doktora götürmeye karar verir.



En sonunda Cailee’ye FEVR (ailesel eksüdatif vitreoretinopati) adı verilen çok nadir görülen bir genetik bozukluk teşhisi konur. Bu, Cailee'nin 5 yıl içinde görme yetisini tamamen kaybedeceği anlamına geliyordu. California'da bir FEVR hastalığı uzmanına yönlendirilirler.


Bu haberi alan anne Catrina, kısa sürede kendini toplayıp kontrole giderken yolda, kızı ile beraber bir g
ezi listesi olusturmaya karar verir. Annenin amacı kızının gözleri kapanmadan bir çok görsel anı biriktirebilmekti.



Yol üzerinde kilometrelerce uzunlukta yumuşak, güzel ve iki tarafından da dümdüz çölle şıkıştırılmış kum tepeleri gördüler. Ve Cailee bu görüntüye aşık oldu.


“Arabayı kenara çektik ve Cailee bu kum tepelerinde yaklaşık bir saat boyunca bir aşağı bir yukarı koşturdu. Üstü başı leş gibi oldu, kumda yuvarlandı, yattı ve çok ama çok eğlendi. Eğer durmasaydım ve ona bu deneyimi yaşatmasaydım, asla bir gün hatırlayacağı böyle bir anısı olmayacaktı. O yumuşak kumu, onun neye benzediğini ve nasıl bir his olduğunu bilmeyecekti.”


 "GoFundMe" kampanyasından bir Disneyland çalışanı ile irtibata geçen Catrina ve kızın ikinci durağı Disneyland oldu.




Yüzme dersi almak isteyen Cailee kendini parlayan havuz sularında buldu...

Şehrin en büyük plajı sonra ki durakları oldu. Daha önce hiç denize girmeyen Cailee'nin "Ne kadar büyük bir havuz." dediğini söyledi Catrina. Beraber kalp şeklinde taşlar topladılar.




… ve bu daha sadece başlangıçtı.



Dünyayı algılamak ve etkileşime geçmek için görsel bir hafızaya ihtiyacınız yok. Ancak Catrina, Cailee ve her yolculuğa eşlik eden üç kardeşi için bu maceralarda biriktirecekleri anılar, ileri ki yıllarda aileye büyük bir neşe katacaktı.


“Hala listeyi oluşturmakla meşgulüz. Cailee’ye ne yapmak istediğini sordum. At binmeyi gerçekten çok istiyor. Bir bale gösterisi izlemek istiyor. Onu Fındıkkıran balesine götürmeyi düşünüyorum, sanırım ona bayılacak.”

Catrina yakın bir zamanda çocukları, Kaliforniya’nin dev sahil sekoya ağaçlarını görmeye götürmeyi planlıyor. Sonra bir moda gösterisine. Sonra sanat dersine, kaya tırmanışı dersine ve aşçılık dersine.

Ve daha birçok yere.

Catrina bu arada bir taraftan Cailee’yi görme engelli olmaya hazırladıklarını söylüyor.


Okulda yıllardır baston becerilerini geliştirmek ve braille alfabesini (körler alfabesi) öğrenmek için çalışıyor. Böylece zamanı geldiğinde hazır olacak.





“Daha küçücükken üçüncü lazer ameliyatını geçirdi. Ameliyattan çıkınca bana ‘Anne, kızlar güçlüdür’ demişti” diye hatırlıyor Catrina. “Ben de ona “Evet bebeğim, kızlar güçlüdür’ demiştim. O günden beri bu onun mottosu oldu.”


Catrina diğer ebeveynleri, çocuklarının gözlerini erken yaşlarda ve sık sık konrol ettirmeleri konusunda uyarıyor. Ayrıca körlüğün korkulacak bir şey olmadığını dile getiriyor.

“Görse de görmese de, kızımın gelecekte muhteşem şeyler yaşayacağından hiç şüphem yok”
diyor Catrina.

Hayatın bizleri ummadığımız durumlarla karşı karşıya getirdiği bir gerçek. Ya bu durumlarla yaşamayı öğrenip zamanı iyi kullanırız ya da isyan, depresyon, boşvermişlikle elimizde var olan zaman kırıntılarını kaybetmiş oluruz.


kaynak. buzzfeed